Στόχος της σύγχρονης διατροφικής προσέγγισης είναι αφενός, η συμφιλίωση του ανθρώπου με την τροφή και αφετέρου, η βελτίωση, με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της προσλαμβανόμενης τροφής, της υγείας. Η συμβολή του Διαιτολόγου- Διατροφολόγου σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη και διαδραματίζει κυρίως παιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο. Άλλωστε, η τροφή του ανθρώπου και η σχέση του με αυτήν είναι διαχρονικό στοιχείο του πολιτισμού και ως εκ' τούτου ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη. Ωστόσο, στις μέρες μας έχει επηρεαστεί και αλλοιωθεί από διάφορους παράγοντες.